Monday, March 31, 2014

Introducing;: "Of Self Reflection and Memoir in EDU 702"

Salam Sayang semuanya!

Amboi, ahkak ni sejak sambung belajar, tak cukup tangan and jari kaki nak menghapdet blog ahkak... Well, terima kasih atas sambutan anda terhadap blog saya... Kak Min rasa terharu sangat sebab ramai yang menyinggah di belog saya :)

Anyway, disini I nak share yang I have another educational-based blog which I just created for the past few weeks for my master's programme... Now, kat sana.. nak berjemah tu susah sikit la sebab ahkak kena update ala ala professional dan formal tau.. :)

Please, feel free to visit my other blog as well. Kepada sesiapa yang nak share ideas pun boleh je :)
Jom singgah ke www.syasharesedu702.blogspot.com 


Thursday, March 27, 2014

Langkawi: Gambaq Sakan

Salam Semua!

Hehehe... as promised, I will share with you on events happened during my second and third day visiting Langkawi... So, let the sharing begins:-

Day 2 : Bergambaq Sakan
In the morning, we had breakfast at Mumbai Place, nearby the hotel that we stayed..Ehem ehem, dah namanya Budget Hotel, jadi you must not expect the service is same as a 4 to 5 stars hotel, okay? So, makanan dia biasa biasa je... For our second day, we decided to go for something historical la.. We started with a visit to Dataran Lang - around 20 minutes drive to Pekan Kuah from Pantai Chenang... Haffby was the person who's been driving us all around - katanya syok pulak bawak Viva..comel lagi saving! :)






Was happy to be there, to capture pictures and to experience the breathtaking view of the sea near the Jetty... and of course, gambaq sampai ketaq naa!

After that, we head straight to Makam Mahsuri, basically now it's more like a museum or eveyone to visit and get to know who is the legendary Mahsuri... :) Pictures can be seen below la ek.. tapi satu pengajaran for sure, do not take pictures where they said "No Camera". Kalau tak caya, buat lah ye.. nanti you will know the consequences.. As for my husband, kebetulan gambar yang dia tangkap di kawasan "No Camera" tu. semua corrupt and can't be opened... serik terus! :D











After that, we head on to Beras Terbakar... the result of this is a true frustration because seems macam dah takde apa tau... huhu..and according to my auntie, it was much much more of Beras Terbakar when she visited that place few year back.. she also expressed her disappointment and said it's embarassing to show this to international tourists kan?


Well well well, lepas dah frust menonggeng, sebab bukan dapat beras terbakar, tapi kulit yang terbakar dek panas gilo, kitorang gigihkan diri jugak nak naik cable car *padahal i tau deep in Haffby's heart definitely dia "goyang" punya"...*

As we went up, wah.... subhanALLAH! memang cantik permandangan the whole Langkawi - despite of the heaty weather kan... tapi we enjoy and amazed by the beautiful view... cumanya sad to see that due to a very hot weather, the water dekat Telaga Tujuh pun berkurangan and you can hardly see the water though... huhu...


Sampai sana, terus bergambar! :)






Well, that's all for the second day! Let's move on to the third day!

Day 3: Jom P Pulau!

Haha.. bangun pagi, tengok semua... Mak Cik, Sedara and Suami dah eksaited gila nak g Tasik Dayang Bunting, Pulau Singa and Pulau Beras Basah...masa tengah jalan nak tunggu for our transfer from hotel to the jetty, we then went down the stairs and Kring Kring Kring, my aunt's phone ringing... "Hello? Ha? oh ye ke? Okay takpe,  we have our own transport, jumpa kat depan hotel..nanti konvoi sana.. ok, ok".. ahha, spot! Transport trouble, nasib baik la kami sewa kereta... So, kitorang pun tunggu la van yang sepatutnya bawak kami... tunggu punya tunggu, sampai... padan la ada masalah... muatan dalam van pun dah macam sardin... sekali bawak and bawak, POM! meletup tayar... ambek kaw! terkejut i... haih, jadi it took us like 15 minutes to wait for a new van to arrive to get other passangers to the jetty as well...

Lepas semua selesai, we pushed off to Tasik Dayang Bunting (Lake of the Pregnant Maiden), and everybody had fun... the most challenging part is to climb up... wahh, kali ni trip memang healthy, bayak berjalan... so, walau dah makan banyak mana pun tak rasa gemuk...

I terjun in the lake, sebenarnya memang pantang tengok air.. I have always love islands... cewah, tapi this is tasik u know, but dah nampak haffby terjun dalam, i pun apa lagi? terjun je la :D and Asmara pun ikut terjun... tapi macam kelakar sebab tengok orang orang kita ni bila masuk tasik tu kemain banyak air yang dia telan... ahkak ahkak, tak baik percaya perkara perkara tu semua... khurafat... keh keh keh... kehamilan semua tu atas usaha and kuasa Allah tauu....






Pastu, we went straight to feed the eagles.... never in my life tengok eagles as beautiful as I saw them haritu... :)



Last island of the day --> Pulau Beras Basah.... sini kitorang chillex and mandi manda je... sambil borak dengan tourists from Korea... :)


Sampai la kat day 4, nothing much.... just killing time untuk flight pada jam 8.50 malam...

All in all, memang tak menyesal pun pergi Langkawi.. though it's my first time, it's worth it and will always be in my mind :D

video


Thursday, March 20, 2014

Langkawi : Cheq dah Maii! (Day 1)

Salam Semuanya!

Maaf la kakak kawasan sedang asyik bercuti dan bercuti di Langkawi... Serious rasa macam malu sangat sebab dah 26 tahun hidup pun tak pernah jejak kaki ke Pulau Langkawi... so, this year, me and hubs have decided to pergi Pulau Langkawi as a retreat or ala ala second MaduBulan la ek.. I'm thankful that my spouse pun minat benda yang I minat which is Pulau! we love islands... first MaduBulan dulu pun we went to Krabi.... Beautiful, SubhanALLAH!

Okay, so not to make you bored.. let's start with my journey to Langkawi... Hari Khamis, which is 13th March 2014- our flight depart to Pulau Langkawi at 6.50 pm mcm tu sebab ada slight delay ye.. (sepatutnya pukul 6.20 pm), tapi jangan cakap banyak, sebab dah pilih Air Asia- Now Everybody Can Fly, dah semestinya Everybody Must Wait ye tak? LOL

Ouh ya. lupa nak habaq.. I takde la p dengan Haffby sahaja, we also went with my crazy Auntie Rose and also my lovely cousin, Asmara... haih, kalau dah Ompek orang yang pergi.. maka dengan jayanya jadi gila lah kami berOmpek.. LOL

Day 1 (Thursday, 13th March 2014)

Hari ni okay je... tapi okay tu okay yang luar biasa... Sesampainya kami di Langkawi., I pun bajet bajet gagah gigih je nak ambik bag my aunt and my cousin sebab kengkonon dari sudut fizikal, i look Gagah-er than them.. (since Haffby naik flight malam, jadi beta harus lah berdikari, bukan BeliKari ye).. Anyway, we took a taxi to our hotel at Chenang Beach. Masa ni memang lawak gila, sebab the three of us terpukau dengan kecantikan dan keindahan 5 Stars Resort di Langkawi iaitu Meritus, Casa Del Mar, Bon Ton dan sebagainya... Sekali, bila abang drebar kona masuk kiri jalan, my auntie dah suspen gila sebab jalan dah mula golap... setibanya kami di hotel,gelak sampai nak jadi arwah dibueknya sebab hotel kami is very EASY... maaf ye, I don't stay at 5 stars resort hotel at the moment, belum mampu... hahaha! serious la, abang drebar tu pun siap gelak tengok reaction kitorang.. :p Well, yes! We stayed at Easy Hotel in Chenang, a budget hotel, yang takde lift and takde hair dryer, tapi... who cares? naik tangga itu eksersais dan it is convenient sebab hello, you dekat Chenang okayh! :D

Anyway, dah puas terkekek kekek mak eloi eloi, kami pun naik la ke tingkat 3 *gigih, perlu gigih.. sebab kata nak kurus kan... bagus, bila time u nak kurus, u tak mintak pun u nak tingkat 3, tapi takpe, orang hotel bagi je tingkat 3..hoh!*.. So, after semua dah check in bilik, I pun rasa mcm nak wash up sekejap, sementara tunggu le husband mai dari KL, I pun ajak la Asmara masuk bilik untuk teman i... then suddenly realised that my luggage was unlocked? padahal I did lock it before I sent it off for check in.... haish.. pelik... dalam hati tu dah pikir bukan bukan nak draft letter to Air Asia... nak cakap itu ini and !@#$%^&*.. semua pun ado la...

Sebaik sahaja bukak bag, tadaaaaa! asal ada bantal busuk ni? asal ada jubah tetiba?

Apa lagi? Tutup bag, terus gelak.... tetiba baru la nak teliti bag, and yes! terSALAH bag! hahahahahaha...

why am i so careless? haih!

I sampaikan apa jadi kat my auntie... she laughed out loud... hahah! and soon, we head back to the airport, and yes, nasib baik jumpa my bag and tuan punya bag yang sedang mencari! hehe!

Since dah kat sana lama sikit, we decided to wait for Haffby's arrival... :) sebaik sahaja dia sampai, kami pun hebahkan dan gelak berdekah dekah..

Penat punya pasal, we ended renting a car, and soon head straight to Chenang Beach and makan at Telaga Seafood, Chenang Beach... and that's the end of Day 1. :)




Wednesday, March 5, 2014

Throwback Thursday:- 1st Anniversary Dinner

Salam and Hello All!

Yes, it is Thursday and it's throwback time!! *suka hati la nak buat hari apa hari Throwback! hahaha!* 

Ala, kalau nak kata throwback tu, takde lama banget... baru je hari tu..Bulan 1, tapi baru berpeluang nak hapdet semua benda kat sini yer!

Okay, so that day, Enchik Suami, aka Haffby dengan semangatnya cakap :"Yang, jangan lupa dinner malam ni..".. 

Whoah! *pause kejap, terkejut, terksima, terpanic, terharu, ter...terpikir nak pakai apa?LOL*

So, being me.. the Sarah Yasmin Azizan, I have always tons of questions to ask la kan.. seperti "Eh, ye ke? Kat mana?" and "Makanan dia makanan cemana?" and "B, I nak pakai apa?" and "Jauh tak?" AND "Reservation pukul berapa?"... hahaha..serious kepoh dot kom aku ni kan?

Jakun tu agak la sebabnya I know my husband ni... dia ni kalau bab bab nak buat serprais ni memang Epic sikit... I selalu dapat sense dulu... muahahahah! Anugerah tuhan maa, tak boleh kata apa la :p

So, bila dia kata dia nak bawak somewhere tu rasa macam.. bahagianyeee! *gedik, lempang please*

Jadi, malam ahad tu 26.012014, we head off to Masjid Bangsar and definitely dalam otak tu dah pikir "Confirm tempat ni dekat dengan Bangsar"...hahah.. yeap true enough, lepas Solat Maghrib, terus kami maju ke destinasi ye!



Rupa - rupanya pak cik dah reserve a table for two dekat The Ril's Bangsar... wah wah wah, fine dining okay! :) Sangat teruja, lepas berapa tahun kenal, after all those hardship and memories we went together for the past 7 years, dapat makan something really special... FYI, this is the second super special things that he made, and nanti tunggu ye, kalau ada masa i hash tag throwback balik macamana he popped out the question.. KaaaaChing! :p

Okay, based on the review on this restaurant, they serve nice fine dining and world class cocktails! amekkaw! Check it out here :)

Jadi, malas nak cakap banyak. I belanja you olls gambar ok? :)

Menu oh Menu

Starter... the nice and warm bread :)
To be eaten with these series of butter and dips :)
My Appetizer :- ntah apa tah... tapi potato... hahah
Mine! Baked Mac and Cheese 
His - beef steak! :D 
We.Us.Haffmynn