I am missing many days as I was busy with many things.. I am reaching 37 weeks, which mu gynea sibuk cakap "Be prepared, you can beranak anytime soon.. Yasmin".. Tapi knowing me, aku selalu buat muka selenga je and terpengaruh dengan mak mak, mak su, mak tam, mak ngah, mak yah, mak long dan maktakkuasa lah diluar sana yang cakap "Ala.. First child selalu lambat la baby lahir".. So, diorang ni kan berlengalaman, bukan sebab I tak endah apa doktor kata.. But I believe benda ni semua urusan Allah.. Tak payah nak kelam kabut sangat.. I read a lot, and I sense that by being calm and rilex, it won't harm you that much kot.. Bawak bertenang, and do preparations sambil banyak zikir ye tak? :)
Anyway,
Back to the title for this post, ye akok akok semua.. I was appointed to bemak bidan for a day to my SIL sebab dia baru sahaja melahirkan anak perempuan yang sangat comel, gebu and ishh.. Baby mana yang tak comel? Anugerah Allah kan :)
So, being a bidan..sebenarnya bukan la Bidan yang sambut baby and urut mak budak, tepek pilis bagai..
I'm more towards the kitchen department la..hehehe.. Mama saya masa tu tak dapat nak masak sebab she had to visit a family member kat hospital due to dengue case...
Jadi, mama kata.. "Ha.. Kamu banyak sangat menelaah dekat Google pasal resepi pantang kan? Now I need you to help me cook something for your sister ok? Just remember.. A simple one would do.. Make sure kakak makan nasi panas".. Aiii Aii Captain!
Jadi, untuk tidak menepis dakwaan bahawa saya main tipu, iaitu Google sajo lah dik.. I decided to cook for her two simple dishes iaitu Sup Ayam Kasih Sayang Seorang Adik Kepada Kakaknya Yang Baru Melahirkan dan juga Sambal Totok Nyahlah Kau Lemak dari Badan Kakakku..lols..tak salah kan i bagi nama resepi gini? :))
So, untuk Sup Ayam Kasih Sayang Seorang Adik Kepada Kakaknya Yang Baru Melahirkan, what you need are:-
•Ayam 3 ketul (maybe isi 2, and satu tulang - to me, elok ada tulang tu sebab rasa sup tu akan lebih terangkat)
•Bawang putih ( up to you, nak tumbuk ke hiris- oh yeah, bawang putih ni bagus utk keluarkan hangen ketika pantang)
•Halia ( I hiriskan dalam a cm sahaja.
I hiris nipis nipis)
•Carrot and Kacang Buncis *sikit je* ( I put some carrots in sebab my niece- Adreanna Aryssa adalah seorang Carrot Monster and Ms Bean)
•Potato ( 1 big one would do sebab nak letak carbs dalam soup tu jugak, and yes sebab aku pun suka ubi okayh!)
•Air ( untuk buat soup la)
•1 kiub maggee perisa ayam :)
Alright, to start the soup making.. My mom memang dr dulu ajar yang soup ni tak yah tumis pun bebawang semua..
Cukup sekadar campak sahajo semua benda dalam periuk tu, and give it some time.. Tengok whether ayam tu dah masak ke belum and if you notice, tak
pakai minyak pun, the chicken sendiri akan keluarkan minyak yang membantu untuk sedapkan soup tu.. Jadi, cuba lah :) sedaps!
Untuk resepi Sambal Totok Nyahlah Kau Lemak dari Badan Kakakku, you just need to have:
•Ikan Bilis
•Bawang Putih
•Bawang Merah
•Lada hitam (supaya kekal ramping seperti mak dara u olls)
•Halia (optional)
Teknik dia.. Dah hiris bawang merah n bawang putih and also halia just in case u pakai, u goreng secara layur together with the ikan bilis..
After that, tumbuk pakai mama lesung and baby lesung, and add on the lada hitam.. It depends, kalau nak pedas lagi, you letak la lebih skit..
Tapi sebab i sayang my sis, i takde la pedajal dia letak banyak.. Hehe :) untuk lauk ni, u can just tabur atas nasik panas and eat it just like that yaw!
Jadi, ini ajelah yang sempat i masak.. Hehe.. Title nak gempak macam kerja kat hospital je kan, padahal masak dua lauk je pun.
Itu pun untuk sorang dua je makan.. Heehhehe!
No comments:
Post a Comment