Wednesday, March 25, 2015

A New Title and Journey For Me :)

Assalamualaikum Semua :)
So, how have you guys been lately? True that I have been missing and being on the blog macam biskut chipsmore?.. Anyway, I was just too pack and lazy on previous weeks due to the sarat-ness of pregnancy which makes me feel like tak nak buat apa but to just lepak and tunggu masa baby nak keluar..

Biasa la.. Bila anak pertama ni, you get so excited and anxious to think about bila anak akan keluar, can you do it normal or kena csect jugak? Will i be able to take the pain or pain killers needed? Eh nanti nak teran tu kena diam ke kena jerit sekuat hati? Nanti kalau teran tu boleh tak aku make sure punggung tak terangkat untuk elak jahitan? Oh wow! Sangat banyak soalan and peringatan untuk diri sendiri SEBELUM masuk labour room ye! Tidak lupa juga kepada extra perasaan poyo i dimana I never liked hospitals because to me it's always not a place that I favour of lah... Jadi mula la pikir seperti jurujerawat, i mean jururawat yang kerek, loya buruk and macam macam lagi lahhhh 

Nak dipendekkan cerita... Pagi 13 Mac 2015, I had my exact 39th week of pregnancy punya check up... Masa tu I memang dah sarat, and I prefer to just keep myself quiet a lot sebab dah mula rasa sakit.. I always told myself not to be panic cepat sebab nak be more relax,, cewah.. 

So, moh ler kita jumpa my favourite doctor who knows my history - PCOS.. I have always did my monthly antenatal check up di Tropicana Medical Centre with Dr Arifah.. Why I like her? It's because bila I pergi jumpa dia for monthly check up, she always has solid reasons and firm answers towards all the curiosities that you have regarding badan seorang wanita ni..including hormon kita and all.. Alhamdulillah, memang tak pernah menyesal and also I think I am going to miss her a whole lot.. Hehe! And pulak I am happy as well sebab Haffby pun kata dia selesa dengan cara doktor ni.. So, conversation I dengan Dr Arifah on the morning of 13th March 2015 - 

Dr Arifah: Okay yasmin, saya dah tengok your ctg result.. And now saya nak tengok kedudukan baby and also your cervix whether or not there's any dilation 
Me: Okay doktor.. *nervous*
Dr Arifah: Alhamdulillah ye,position baby awak dah ready nak dikeluarkan dah ni.. Cantik sangat kalau beranak normal ni.. 
Me: Oh ye ke? Alhamdulillah.. Bapak baby ni beria cakap nak baby keluar hari Jumaat tapi saya rasa macam impossible  je doktor..
*Dr Arifah smiled and remained silent and signalled me to relax as she wants to check on the cervix*
Dr Arifah: Eh Yasmin! Dah terbukak 3 cm, awak nak beranak hari ni tak? Saya budget sebelum subuh baby awak inshaaAllah boleh dilahirkan.. Amacam? Nak tak? *dengan senyuman sempoi dia* 
Me: uhmm.. Boleh ek doktor? *nervous bertambah tambah wok*
Dr Arifah: eh apa pulak tak boleh? Boleh je. I think you balik rumah dulu.. Lepas solat Jumaat u datang dengan husband ye.. 
Me: senyum, angguk and speechless..

Keluar je dari bilik Dr Arifah, tangan ni terketar ketar dok piki mcm mana nak break the news to Haffby and also family.. Ahh.. Apa lagi.. Dengan bantuan kawan sekerja husband, I managed to talk to him *husband saya memang lemah bab charge handphone ni.. LOL*.. So he sounded tenang and he just said "Yang.. I'll be there ok.. Lepas solat Jumaat kita pergi ok?".. 

OK. Tu jawapan ku. My dad, especially is the most excited one that kept on reminding me to bring this and that.. Yang aku ni pulak dah berkemas.. Tapi blur satu mcm.. all i know i was waiting for my husband and bermonolog seorang diri.. Macam tak percaya nak upgrade title jadi seorang ibu,, phewh! 

Masa sampai hospital tu, terus dia tolak i ke labout suite, adehh! Mak punya la panic tak hengat sebab terpikir... Eh, aku tak sakit apa apa lagi kenapa nak hantar terus ke labour suite? I confused! 

Setibanya kat labour suite tu, nurse terus suruh tukar baju hospital and of kos diriku tak biasa.  Malu malu meow dengan aunty nurse tu.. Basically, normal procedure la.. Ctg scan and i was asked to chill je dalam bilik tu.. And yes, ditemani my husband.. Pukul 6, doktor kesayanganku yang best lagi disayangi, Dr Arifah datang untuk memecahkan air ketuban... Masa tu doktor macam pelik sebab I still tak rasa sakit sakit sangat.. Hehe

Tapi, bermula lah jam 7.30, sesi augmentation berlaku.. Pada mulanya dosage only 3ML per hour and lepas pukul 9 malam, dosage jadi 12 ML per hour.. SubhanALLAH masa tu hanya Allah je yang tau sakit dia rasa macamana.. Now I understand that pengorbanan ibu tu macamana... 

Alhamdulillah, lepas 4 jam rasa contraction yang semakin meninggi, jam 0110, anak sulung saya selamat dilahirkan.. Nama diberi adalah... Jeng jeng jeng. Next entry I will share more okay? 

Kesimpulannya, pengalaman mengandung itu indah, mengajar diriku untuk lebih kuat dan sabar serta muhasabah diri dalam apa jua keadaan serta jangan berhenti berdoa pada Allah SWT.. :) 

And the labour suite that I mentioned? It's simply a beautiful and wonderful moment for all mothers to be to deliver as it actually gave the stress free environment to deliver.. :) i simply love Tropicana Medical Centre, I simply sayang my gynea Dr Arifah, thank you Allah for making my first time experience as a mom worth it. 

Not to forget, my husband who's always there for me, my parents and parents in law, siblings and close friends.. Thank you very much for the prayers and supports.. 

Well, I can't wait to start writing new things and share new adventures here! And before i'm signing off.. I, hereby would like to announce that I, Sarah Yasmin Azizan, is officially a Bonda to a lovely baby boy :) Allahuakbar! :) 


13 comments:

  1. Salam Yasmin...Hye i hope it's not too late to congratulate you for the new title...a mother! i come across this post as i was browsing and googling randomly bout labor experience in TMC. If u don't mind sharing, may i know how much did it cost you all in all for labor? thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello dear, please drop me an email ya. :) nanti i share sana :

      minazizan@gmail.com

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Salam Yasmin, bole share cost bersalin dgn dr arifah? My email iyan_3103@yahoo.com

    Tq :)

    ReplyDelete
  4. Salam adik, boleh ke kalau akak nak tau kos bersalin ni zeezul@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Berapa ye kos dia? Nak survey jugak.
    boleh email rehanswardrobe@gmail.com
    tq!

    ReplyDelete
  6. Assalam.boleh share kos bersalin di tmc dear? Nooraznita@agromate.com.my

    ReplyDelete
  7. Assalam.boleh share kos bersalin di tmc dear? Nooraznita@agromate.com.my

    ReplyDelete
  8. salam. boleh share jugak cost dgn doc arifah. nurulatikah.razak@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Salam, boleh share total cost deliver dekt tmc? :)
    Ffarhanaibrahim@ gmail. Com

    ReplyDelete
  10. Hi! Boleh x share cost bersalin dgn dr arifah? I br je wat checkup dgn dia..but nk tau budget brape.. Thanks! arinasakira@gmail.com 😄

    ReplyDelete
  11. Hi. Mind to share the cost bersalin dkt sana please? nadiahairon@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Hi. Mind to share the cost bersalin dkt sana please? nadiahairon@gmail.com

    ReplyDelete