Friday, September 27, 2013

Aiyo, Aglio Olio!

Salam Semua!
Amacam? Tertunggu tunggu tak hapdet dari saya? 
Nyeh... Okay. actually ada banyak je benda nak update, tapi tu la... Tang ni la pulak my camera's USB cable gone missing... Don't blame the cable, blame the owner.. PenSepah sangat! huhu!

Okay, hari Ahad haritu.. I did Aglio Oglio again upon le parents' request. Last two weeks I made Prawns Aglio Olio... Ok, sebelum mak cik mak cik and pak cik cik beberlit lidah sebut Aglio Olio ( Ag - Lee - Yo, Oh - Lee - Yoh), let me share with you rupa spaghetti ni macamana ye! Ikhsan dari Googles, of course.

Simple ya? 
 
I did something like this, cumanya.. udang i tak sebesar ini la ye! :D 

Jadinya, Aglio Oglio is very easy to cook and prepare. Tak sampai satu jam pun you can do at least 2 bungkus spaghetti tu... Yes, It's a very simple Pasta that I think kids will love it as well... 

Baik lah, untuk tak membuang masa, I'll share with you my kin of Aiyo, Aglio Oglio! 

Ingredients:- 
  • Sebungkus Spagheti (direbus) 

  • Sebiji Bawang Putih (Ditumbuk, remember - bukan Seulas) 

  • Setengah Bawang Besar Holland (Up to you, nak potong dadu style or halus halus)
  • Serbuk Black Pepper
  • 2 batang Cili Merah (dibuang bijinya, and potong halus)
  • 5 - 6 Batang Cili Kering (Di rebus dengan air panas, and belah 2 atau 3 - saje nak bagi ala ala warna and rasa pedas sikit) 
  • Serbuk Chilli / Cayenne Pepper 
  • Garam Secukup Rasa
  • MUST have Olive Oil

  • Choice of Isi : Ayam, Beef or Seafood (this time around, I am using the Chicken Slices - tapi chicken slices tu i dah goreng siap siap)
    Chicken Slice 
  • Sprinkles of Mixed Herbs

Cara cara:- 
  1. Panaskan kuali, pastu tuangkan Olive Oil dalam 6 ke 8 sudu besar.
  2. Bila agak agak dah panas, masukkan tumisan Bawang Putih and also Bawang Holland yang dah dipotong tadi..
  3. Setelah naik bau, masukkan cili merah and cili kering serta chicken slices yang digoreng tadi / isi yang dipilih utuk ditumis sekali dengan bawang tadi. 
  4. Kemudian, bila agak agak dah naik bau, masukkan spaghetti yang direbus tadi and gaul dengan tumisan tadi, tapi make sure api tak besar ye. Kang, kebabom terbakar! :D
  5. After that. sprinkle la black pepper, chilli pepper and mixed herbs. Okay, benda ni terpulang kat you olls nak letak banyak mana. Tapi kalau dah aglio oglio, memang la terkenal dengan rasa black pepper nya. Jadi, tepuk dada tanya selera. 
  6. My secret? Heh. Call  me orang kampung or whatever, but in my Aglio Oglio, i insert a little zest of Light Soy Sauce untuk gantikan garam yang hado tu :) 
  7. Dah agak agak sebati,. angkat and put in a mangkuk ok? And dah ready to eat. Agak Agak kalau nak lomak lagi, tabur parmesan cheese pls! 



Okay guys. Selamat Mencoba!! 



Tadaaa!




No comments:

Post a Comment